Notki degustacyjne andrzeja strzelczyka

Koncepcja oceny jakości wina przez specjalistę, podnoszenie kwalifikacji zawodowych kadry kelnerskiej oraz pomoc w selekcjonowaniu win do portfolio firmy Winne Pola jest dla mnie koncepcją słuszną o tyle, że rynek wina w Polsce stał się bardziej wymagający.

Liczy się świetny produkt w dobrej cenie poparty wyspecjalizowaną, sprawną i rzetelną obsługą. Tylko w ten sposób można dziś konkurować na rynku wina w Polsce.

Firma Winne Pola oferując profesjonalny serwis w połączeniu z dobrymi podpisi bardzo dobrymi winami za rozsądną cenę zapewniając restauracjom realizację tej koncepcji.

Andrzej Strzelczyk - II-krotny Mistrz Polski Sommelierów

 

EnvyFol Chardonnay Pays d’Oc
dojrzałe, czyste owoce południowe, nie są bardzo agresywne, ale to też zaleta tego wina. Najlepsze z dotychczas testowanych białych. Czyste, bez wad. Usta zbalansowane, soczyste, dobre. Nadal w rejestrach win prostych i codziennych.

Albanta ALbarińo, Bodegas, Altos de Torona, Rias Baixas
dobry przykład świeżego, młodego Albarińo z chłodniejszej części Hiszpanii – Rias Baixas. Cytrusowe (cytyna, grapefruit), zielone jabłko, elementy żółtych dojrzałych owoców (brzoskwinie, morele), a nawet „kamienny chłód mineralności”. Poważniejsza wersja portugalskiego Vinho Verde. Wino bardzo dobre.

Envyfol Syrah, Pays d’Oc
czyste (bez wad, bez aromatów błędów produkcyjnych czy braku higieny podczas produkcji), dość sporo ciemnego owocu z przewagą czarnej porzeczki i jeżyny. W ustach jest trochę suchej taniny, ale owoc na szczęście przykrywa to niedociągnięcie. Dobre, proste, codzienne wino.

Adega Ponte de Barca Vinho Verde
Klasyczne jasne w kolorze z zielonymi refleksami Vinho Verde. W nosie prezentuje nienarzucający się owoc cytrusowy z elementem zielonego jabłka. W ustach odczuć można charakterystycznie delikatnie szczypiący wpływ dwutlenku węgla, który często pojawia się w młodych Vinho Verde. Najważniejsze jednak w tym winie, poza znaczącą odświeżającą kwasowością, jest dość wyraźna i długa jak na Vinho Verde owocowa końcówka. Przyjemne wino na lato, świetne na aperitif i do ogrodu.

Ucenda Macabeo
Kolor jasny, przejrzysty. W nosie bardzo stonowane aromaty dojrzałych brzoskwiń i morel. Usta zyskują wyraźną kwasowość dzięki wysokiemu położeniu winnicy (ponad 700 m n.p.m.). Usytuowanie winnicy ratuje jeszcze przed jednym ważnym elementem - częstym, jak na hiszpańskie wina, nadmiernym poziomem alkoholu. W przypadku Ucenda Macabeo mamy 11,5 alc.

Ucenda Monastrell
Kolor średnio-intensywny rubinowy z odcieniami fioletu na obrzeżach. Wino o znacznej intensywności zapachowej
z wyraźną nutą jagód, jeżyn oraz czereśni. W ustach miękka tanina oraz dobrze wtopiona kwasowość powoduje, że jest to dość uniwersalne wino. Nadaje się zarówno do dań z grilla, można również spróbować go saute.
Dobre jakościowo wino.

Coste a Preola Grillo, Tenuta Gorghi Tondi
Ciepły klimat Sycylii spowodował, że bardzo młode wino jakim jest Grillo 2013 od Tenuta Gorghi Tondi jest w nosie zdecydowanie bardziej po stronie dojrzałych brzoskwiń, ananasów niż limonki i zielonego jabłka. Usta idą w ślad za tym co prezentuje nam nos wina. Nie mamy więc nazbyt dużej ilości kwasowości, otrzymujemy zatem miękką strukturę wina, potęgę dojrzałych owoców oraz ziół. Bardzo dobrze zrównoważony alkohol oraz nieprzesadzona intensywność owocu podwyższa jakość wina.
Dobre. Usta prezentują więcej niż nos, ale wino w całym swoim odbiorze jest ciekawe, nietuzinkowe i niebanalne.

Stoneburn Sauvignion Blanc
Ogromną zaletą tego wina jest jego aromat. Bardzo intensywny, wręcz wyskakujący z kieliszka bukiet agrestu, zielonej trawy, limonki oraz marakui. W ustach potwierdzenie tego, co zaoferował nam nos wina. Eksplozja owocu wraz z dobrze zrównoważoną kwasowością sprawia, że tego typu wina idealnie sprawdzają się w upalne dni oraz do dań z białych ryb z wyraźnie cytrusowymi sosami.

Tolva Merlot
Jasno rubinowy kolor. W zapachu przewaga jeżyn, borówek oraz śliwek. W ustach bardzo miękkie, o niewielkiej ilości agresywnych tanin z niewielką kwasowością. Z pewnością każdy, kto rozpoczyna swoją przygodę z winem doceni je za wyraźnie owocowy, dojrzały aromat oraz za łagodny styl.

Martue
Kolor ukazuje już delikatne refleksy dojrzałości wina. W zapachu dominująca przewaga zapachu czerwonych porzeczek, wiśni oraz dojrzałych malin. Usta prezentują się jeszcze okazalej. Do wspomnianych nut owocowych dochodzą elementy beczkowe, przyprawowe i korzenne...a z czasem jest już tylko lepiej. Warto zdekantować to wino, żeby dać mu szansę zaprezentować się w całości. Złożone i kompleksowe. Smaczne wino, więcej, bardzo dobre wino za tą cenę.

Burbero, Montepulciano d'Abruzzo, Venea
Kolor jasny, wiśniowy. W nosie dużo czerwonych owoców z dominacją wiśni. Usta nieskomplikowane, proste, owocowe, ale dające sporą przyjemność. Niewielka ilość dojrzałych tanin, odświeżająca kwasowość i przewaga owocu zarówno w aromacie, jak i w smaku. Proste, codzienne wino warte swej ceny.
Dobroć płynącą z nieskomplikowanej budowy tego wina można odnaleźć dopiero po dłuższej chwili.

Malbec Old Vine Llama
Intensywny, ciemny, wiśniowy kolor. Wyraźny zapach bardzo dojrzałych ciemnych owoców: czarnej porzeczki, śliwki oraz jagód. Wpływ dojrzewania wina we francuskiej beczce przez okres 6-ciu miesięcy również wyczuwalny zarówno w nosie (dodatkowe aromaty wanilii oraz przypraw korzennych). Delikatna struktura i bardzo dojrzały owoc sprawia wrażenie słodyczy w winie.
Ciekawa próbka.

Arrocal
Ciemny, intensywny, rubinowy kolor. Zaledwie sześciomiesięczne użycie francuskiej beczki nie dominuje zapachem wanilii. Dąb jest dobrze wtopiony w strukturę wina, a dojrzałe Tempranillo nazywane w Ribera del Duero - Tinta del Pais - dał winu ciekawy czerwony owoc w nosie oraz miękką taninę. Wino młode i soczyste. Dobre do dzikiego ptactwa czy cielęciny.
Dobra relacja ceny do jakości, wino z dojrzałym owocem i mądrze użytą beczką.

Marco Real Crianza, Coleccion Privada
Wyraźny kolor wiśniowy z delikatnie ceglastymi refleksami na obrzeżach. Wino prezentuje bardzo bogaty wachlarz aromatów. Począwszy od nut pochodzących z beczki (wino dojrzewało 12 miesięcy w nowych francuskich beczkach) tj wanilia, cedr, czekolada, po nuty pochodzące z dodatku szczepu Cabernet Sauvignon w mieszance, czyli czarna porzeczka. W końcówce pojawiają się nawet zapachy liści tytoniu oraz kawy. Dojrzałe, bogate, kompleksowe wino warte swojej ceny. Brawo.

Zuazo Gaston Crianza
Pomimo dość młodego wieku możemy tu już mówić o winie dojrzałym. Nuty owocowe odgrywają w tym winie drugorzędną rolę. Więcej w nim niuansów beczkowych, waniliowych, cedrowych. Łagodne, dojrzałe taniny oraz umiarkowany poziom kwasowości sprawia, że jest to dobre wino dla każdego kto ceni dobre, dojrzałe wina.


Mas fi Cava Brut
Jasno-słomkowy kolor. Duża ilość niewielkich, trwałych bąbelków długo utrzymujących się na powierzchni. Wyczuwalne świeże owoce cytrusowe, w ustach lekkie i przyjemne. Co wskazane dla win musujących, nie ma zbyt dużej ilości alkoholu - zaledwie 11,5%. Dobrze zatem sprawdzi się jako aperitif czy towarzysz lekkich sałat z owocami morza.
Lekkie, łatwe i przyjemne. Bez przesadnej głębi i zadumy. Codzienne wino do konsumpcji w upalne dni.

Riesling Koenigswingert halbtrocken
Klasyczny niemiecki riesling złamany słodyczą. Oznacza to nic więcej jak niewielką ilość cukru resztkowego, która równoważyć ma wysoką kwasowość charakterystyczną dla szczepu Riesling. Oprócz tego w ustach pojawiają się dojrzałe brzoskwinie, morele i gruszki. Wszystko to podane w sposób niezobowiązujący i przyjemny. Dobre, przyjemne, łatwe w odbiorze wino z Niemiec.

Huber Bleger Gewurztraminer
Wino wytworzone z bardzo aromatycznego szczepu winogron o nazwie Gewurztraminer. W winie odnaleźć można wszystkie cechy tego szczepu: począwszy od wyraźnego aromatu liczi oraz kwiatów róży, przez wyraźny alkohol
i niski poziom kwasowości, a kończąc na znacznie odczuwalnej słodyczy w winie. Książkowy przykład alzackiego gewurza.

Chardonnay Langhe Giacomo Vico
Bardzo ciekawe wino białe z Piemontu. Powstaje w znanej apelacji Langhe, gdzie fermentowane jest w małych dębowych beczkach. Leżakowanie wina na osadzie drożdży oraz sześciomiesięczne dojrzewanie w baryłce skutkuje świetnie wtopionymi w strukturę wina aromatami wanilii, produktów mlecznych oraz dodaje pewnej pikantności. Wino jest pełne w ustach, wyraziste i krągłe. Warte godnego przeciwnika na talerzu w postaci perliczki albo turbota w sosie beure blanc.
Złożone, długie i kompleksowe.


Domaine des Fines Caillottes, Pouilly Fume, Jean Pabiot
Sauvignon Blanc w wydaniu mineralnym, chłodnym i kamienistym. Można powiedzieć, że obecnie na świecie są dwa szczególne miejsca dla tego szczepu. Jednym z nich jest Nowa Zelandia, a szczególnie region Marlborough, gdzie wina są bardzo aromatyczne i ekspresyjne, oraz Dolina Loary, a w szczególności apelacje Sancerre oraz właśnie Pouilly Fume. Jeśli mówić o ekspresji w tym winie to więcej w nim ekspresji terroir niż tryskających z kieliszka zapachów owocowych. Wina takie świetnie sprawdzają się w kuchni.
Bardzo dobra propozycja z Pouilly Fume.

Domaine de Vauroux Chablis
Burgundzkie Chardonnay z samej północy regionu. Wyraźna kwasowość, umiarkowany poziom alkoholu
i nienarzucające się nuty zielonego jabłka, gruszki oraz cytrusów sprawiają, że Chablis jest przyjemnym, uniwersalnym winem w łączeniu z potrawami. Nie zdominuje smakiem, aromat również nie jest nazbyt intensywny. Jednym słowem jedz i pij Chablis.
Proste, poprawne, dojrzałe rocznikowo Chablis.

Yangarra, Shiraz
Bardzo ciekawe australijskie wino. Ciemne, dobrze utrzymujące kolor pomimo swojego wieku. W nosie wyraźna śliwka, jeżyna z akcentem ziołowo-miętowym. W ustach jest nadal soczyste w przeciwieństwie do wielu komercyjnych Shirazów z  Australii, które mają ewidentną przewagę alkoholu nad całą strukturą wina. Kompleksowe i eleganckie. Smak długo utrzymuje się w ustach co jest kolejnym elementem świadczącym o bardzo dobrej jakości tego wina. Wino wybitne w tej cenie.

Myślenie o australijskim Shirazie w kategoriach dżemowego, nieciekawego, komercyjnego wina już dawno powinno odejść w niepamięć. Kraj ten produkuje coraz więcej bardzo ciekawych win z tego szczepu pochodzących
z chłodniejszych zakątków Australii, gdzie warunki klimatyczne pozwalają zachować wspaniałą kwasowość w winie oraz wzbogacić je o dodatkowe aromaty zwiększając kompleksowość wina. Doskonały przykład.

Barolo , Andrea Oberto
Barolo Andrea Oberto 2009 pochodzi z La Morry w Piemoncie. Nebbiolo z tego siedliska charakteryzuje się często szybszą gotowością do picia. Nie znaczy to oczywiście, że wina te będą w pełni dojrzałe już po dwóch latach, sam szczep Nebbiolo zapewnia wysoką kwasowość, wysoki poziom alkoholu oraz znaczną ilość tanin - wszystkie te składniki dobrze wpływają na potencjał dojrzewania. Świat dziś nie zawsze chce czekać 10-15lat na pełną gotowość win z Barolo. La Morra daje często Nebbiolo o trochę gładszej fakturze z niuansami ściółki leśnej oraz fiołków. Barolo Andrea Oberto 2009 to klasyczny przykład wina z tego sielska. Ma przed sobą jeszcze znaczny potencjał, choć już daje wyśmienite wino. Warto zdekantować przed podaniem i spróbować z czerwonym mięsem. Świetne wino.

Tenuta Gorghi Tondi, Sorante
Młody żywy, intensywny i jednolity kolor wina. W zapachu dominacja dojrzałych ciemnych owoców przysłoniętych nutą dymną. Pomimo ciepłego klimatu nieprzesadzone w ilości zgromadzonego alkoholu, który mocno wbił się
w strukturę wina. Warto spróbować czasem jako alternatywę dla czerwonych win z tzw. "nowego świata".


Murphy Goode Zinfandel
Kolor już pokazuje jaśniejsze refleksy na obrzeżach i jaśniejszą barwę wina. Znaczna intensywność aromatyczna
z przewagą truskawek, wiśni i malin. Wyczuwalny jest również wpływ dębu - element wanilii, cedru oraz przypraw. W ustach umiarkowana, gładka tanina oraz wyraźny kręgosłup alkoholu, co charakterystyczne dla szczepu Zinfandel. Warto spróbować do perliczki z sosem z żurawiny.

Clos de Gat, Har'el Cabernet Sauvignion
Ciekawa propozycja wina z Izraela. Bordoska mieszanka z dużą przewagą Cabernet Sauvignon leżakowana przez 12 miesięcy w dębowych, francuskich beczkach. Złożona, kompleksowa mieszanka aromatów: czarna porzeczka, jeżyny, dużo nut korzennych, przypraw. Widoczny wpływ dębiny, dodaje ona elegancji i gładkości w odbiorze. Propozycja warta spróbowania - i to nie raz!

Cremant d’Alsace Brut, Emile Boeckel,
Dobra propozycja alzackiego Cremant. Wyraźnie „chłodniejszy” w odbiorze niż Cava, ma więcej kwasowości, więcej nut zielonych owoców, cytrusów, więcej werwy i atrakcyjności. Dobra propozycja.

Genium Celler, DOQ Priorat
Pomimo 7 lat wino nadal bardzo intensywne w kolorze, ma już pewną ilość sedymentu, ale to absolutnie w niczym nie wadzi. Nos wyraźny, z przewagą czarnych owoców. W ustach nadal wyraźna, ciągle agresywna tanina. Ciekawa propozycja.

Chianti Classico Le Fonti,
Kolejny udany przykład toskańskiego Sangiovese, tym razem z niewielkim dodatkiem cabernet Sauvignon oraz Merlot. Chianti w tej wersji okazuje się być bardziej dojrzałe, krągłe w ustach a jednocześnie z atrakcyjnym bukietem: ściółki leśnej, starego drewna i wiśni. Długie.

Primitivo di Manduria, Primitivo Feudi di San GregorioCiemne, mocne, skoncentrowane, ekstraktywne, skupione - tak w kilku słowach można scharakteryzować zarys tego wina. Intensywny, dojrzały, ciemny owoc jest tu cechą dominującą zarówno w nosie, jak i w ustach. Znaczna ilość alkoholu, co nie zaskakuje znając miejsce pochodzenia tego wina, na szczęście nie jest elementem dominującym, lecz tworzy spójną całość z pozostałymi elementami struktury wina. Dobra propozycja.

Tenuta Gorghi Tondi, Segreante, Syrah, Sicilia
Ponownie mamy do czynienia z ciemną, intensywną barwą wina. Wino ciekawe, pojawiają się już w nim pewne elementy nut trzeciorzędowych pochodzących z procesu dojrzewania wina. Tworzy to ciekawe połączenie
z wyraźnie wyczuwalnymi w zapachu i smaku elementami dojrzałych owoców śliwek, jeżyn i czarnych porzeczek. Buduje to kompleksowość wina i podnosi jego atrakcyjność.

Vińa del Sophie, Verdejo
Młode, świeże i smaczne w swej prostocie kwiatowo-cytrusowe Verdejo z Ruedy. Wino wyśmienite nie tylko na taras czy ogródek w wersji saute, ale również spełni swoją rolę z lekkimi sałatami z kozim serem czy delikatną białą rybą w sosie cytrynowym. Hiszpańska klasyka z Ruedy.

Tolva Chardonnay
Jasne w kolorze, w nosie proste, nieskomplikowane aromaty dojrzałych owoców południowych. Usta łagodnie wytrawne bez wyraźnie zaznaczonej kwasowości. Wino do codziennej konsumpcji.

Cabert Prosecco extra dry
Przyjemne w zapachu, trącające aromatami sałatki owocowej oraz delikatnych białych kwiatów prosecco extra dry. Wyraźna słodycz pozostaje w ustach, co tworzy pewną uniwersalność dla tego wina. Nadaje się zarówno na niezobowiązujący aperitif, jako towarzysz do lekkich sałat z delikatnymi sosami jak i połączy się z nie nazbyt słodkimi deserami.

Vińa Orvalaiz tinto, Navarra
Młode, proste w odbiorze wino bez wyraźnych tanin i kwasowości. Przyjemnie owocowe z dominacją czerwonych owoców typu truskawka, wiśnia. Świetne wino do codziennego obiadu.

Dois Vales
Intensywne, ciemne w kolorze, w nosie bogate, pełne nut jeżyn z nutami korzennymi. Klasyczna mieszanka szczepów czerwonych z doliny rzeki Douro. W ustach długie, ułożone i dojrzałe. Świetne wino.

Weingut Schmitts Kinder CR
Delikatna w kolorze mieszanka niemiecka z Frankonii. Ambitne czerwone wino z krainy Silvanera dojrzewane
w dębowych beczkach. Uzyskało ono dzięki temu dodatkowe nuty przyprawowe, korzenne, waniliowe oraz cedrowe. Wino dość lekkie w swej budowie, natomiast złożoność aromatów oraz smaku sprawia, że jest się nad czym pochylić i zastanowić. Oryginalna, niespotykana propozycja. Odważny krok w kierunku niemieckich czerwonych win.

Gricos, Aglianico del Vulture
Ciekawa propozycja włoskiego wina z południa. Szczep Aglianico nazywany Nebbiolo południa często daje wina potężne, masywne i długowieczne. Tu mamy do czynienia z winem młodym, choć już dojrzałym i gotowym do picia. Odmianowość szczepu została tu zachowana, więc wyraźna tanina jest tu elementem dość wyraźnym. Głównie
z tego powodu warto jest mieć na talerzu kawałek czerwonego mięsa otwierając tę butelkę.

Valpolicella Classico Azienda Agricola Borazzi Dario e Fabio
Kolejna propozycja prostego, dobrego, soczystego wina do codziennych potrzeb. Podobnie jak wiele innych włoskich win w aromacie odnaleźć można wyraźną dominację nut wiśniowych. W ustach dojrzałe, krągłe i przyjemne.

Il Falchetto, Pian Scorrone Barbera d'Asti
Barbera jest szczepem, który choć czasem występuje w cieniu Nebbiolo jest o wiele częściej spożywana niż Barolo czy Barbaresco. Może dlatego, że nie trzeba czekać aż tyle lat na to, aby wino było w pełni dojrzałe. Il Falchetto jest winem już dobrze dojrzałym, posiadającym poziom alkoholu dorównujący Amarone. Wysoki poziom alkoholu jest jednak świetnie zintegrowany ze strukturą wina. Warto się przekonać dlaczego jest to tak często konsumowane wino w Piemoncie.